Eneco Luchterduinen Race 2014

Extreme omstandigheden tijdens de Eneco Luchterduinen Race 2014.

facebook Check ook onze facebookpagina

Fotografie :  Ronald Brakel

Aanvankelijk zagen de zeilcondities er op zaterdagmorgen erg goed uit. De wind zou aan het eind van de middag wel ietsje toenemen maar dat “ietsje” werd al snel ietsje meer, en “eind van de middag” kwam wel heel snel.  Wat een wind, stond er vandaag!  Zo’n 65 boten hadden zich voor de Eneco Luchterduinen Race ingeschreven. Maar gezien de enorme hoeveelheid wind besloot een flink aantal boten op de kant te blijven. Voor velen een heel verstandige keuze! Want het waaide hard, heel hard!

Een kleine 40 boten besloot ondanks de harde wind en flinke golven  toch het water op te gaan. Maar al direct na de start hielden enkele zeilers het voor gezien. Er waren overigens voldoende boten van de KNRM en Reddingsbrigade op het water om de veiligheid van de zeilers te kunnen bewaken en daar waar nodig zeilers te kunnen assisteren. Ook op het strand waren volop repatriëringsteams aanwezig.

Gezien de windrichting ZW, koos de wedstrijdleiding er voor alle zeilers na de start eerst naar een wegbreng-boei te leiden. Hier vandaan zouden ze richting Noordwijk, Katwijk en vervolgens naar de NAM-boei zeilen. Maar het was heftig op zee. En zelfs voor de echte die-hards waren het zeer uitdagende omstandigheden. Het was vechten tegen de golven, en af en toe kwamen er wel erg  harde windvlagen in.  Het veld dunde gaande weg dan ook behoorlijk uit. Toch was het op het aan-de-windse-rak voor de ervaren zeiler nog wel te doen.  Het was hard werken, flink schoten, maar dat schijnen ze leuk te vinden. Dat noemen ze dan watersporten.

Richting Noordwijk werden de golven steeds hoger, en de wedstrijdleiding besloot de baan bij Boei Noordwijk dan ook in te korten. Zelfs de Die-hards moesten bekennen dat dit een verstandige keuze was. Slechts 7 zeilers hebben uiteindelijk de boei Noordwijk gehaald. En voor hen begon pas nu het echte werk, nl. de terugtocht. De koers richting Zandvoort was iets ruimer dan halve wind. Spi-trekken was met deze golven en deze wind geen optie. Golven afsurfen, en de boot overeind houden waren hier de primaire doelen. Uiteindelijk wisten 4 boten reglementair te finishen.

1e Plaats :Jorden Veenman & Frank de Waard _MG_8196
2e Plaats: Jacob & Babette den Houting
3e Plaats: Mathijn Elhorst & Peter Schouten
4e Plaats: Gerard Loos & Pieter Ruitenberg

Het was een prachtig spectaculair catamaran evenement en is mogelijk gemaakt dankzij alle vrijwilligers, reddingsbrigades en KNRM.

Speciale dank aan onze Hoofdsponsor Eneco Luchterduinen, en natuurlijk ook Magic Marine voor de co-sponsoring van de Poloshirts en het beschikbaar stellen van de leuke prijzen bij de prijsuitreiking.

CategorieënNiet gecategoriseerd