Over de WVZ

 ELR - fotograaf Ronald Brakel

De Watersport Vereniging Zandvoort is opgericht in 1966, en heeft als doelstelling het bevorderen van de brandingwatersport. De vereniging beschikt sinds juni 2011 over een nieuw en modern clubgebouw, verdeeld over 2 etages, en is gunstig gelegen aan de Zuidboulevard in Zandvoort.

Lounge terras - fotograaf Chiel de NooyerIn de bovenbouw bevindt zich de kantine met een gezellige bar en lounge terras. Beiden met een spectaculair uitzicht over strand en zee. In de benedenbouw is ruimte voor de opslag van zeilen, kites, en (wind)surfmateriaal. Ook bevinden zich hier de kledinglockers en de douches en de toiletten. De strandhaven biedt ruimte aan ca. 100 boten (catamarans).

Vanouds werd er voornamelijk met catamarans vanaf de WVZ gezeild; maar de laatste jaren heeft ook het Kiten een grote vlucht genomen, komt het windsurfen weer terug, en zien we steeds meer golfsurfers en SUP-boarders op het water. Voor de zeilers loopt het seizoen van begin april tot eind oktober. Maar mede door onze jaar-rond accommodatie, zijn de kiters, golfsurfers, SUP-pers en windsurfers  op onze vereniging eigenlijk het gehele jaar rond, op het water te vinden.

Haven - fotograaf Chiel de NooyerGedurende het hoogseizoen (april-oktober) is in het weekend de kantine geopend, met een crew van leden die bij toerbeurt hiervoor worden ingedeeld.  Het principe van de zelfwerkzaamheid staat bij de WVZ hoog in het vaandel – doordat alle leden zelf de kantinediensten en havencorvees  draaien en het onderhoud  in eigen beheer te houden, wordt de saamhorigheid vergroot en houden wij de kosten zo laag mogelijk.

ELR - fotograaf Ronald BrakelTijdens het zomerseizoen organiseert de WVZ bijna iedere twee weken clubzeilwedstrijden. Op vrijdagavond vinden de wekelijkse kite wedstrijden plaats.

Verder zijn er tal van nationale evenementen, zoals o.a. de Eneco Luchterduinen Race,  en Nederlandse kampioenschappen van diverse type catamarans.

ONK Kite - fotograaf Rob Bossink

Medio juni is er bij de WVZ  het Nederlands kampioenschap Kite Course Racen.

Eind juli is er een SUP-event met Beachrace en Wave Ride.

En in het najaar  wordt het Nederlands Kampioenschap Wave windsurfen gevaren.

Hiernaast vinden er nog tal van andere (water)sportactiviteiten plaats, in, op en bij de zee.  Het hele jaar door!

 

Jeugdzeilen - fotograaf Leonie Koote

De watersportvereniging kent veel jeugdleden, en ook voor de jeugd is er volop activiteit.

Zo is er de Waterparade, en is er voor de jeugd de mogelijkheid een  Catamaran  Jeugdzeilcursus te volgen. De vereniging heeft hiervoor 4 jeugdboten beschikbaar. De instructeurs zijn  allemaal ervaren zeilers, met ervaring in het lesgeven.

 Waterparade - fotograaf Leonie Koote

Zandvoort is een gemeente die bij uitstek geschikt is om de watersport te beoefenen. Er is een kilometers lang strand zonder gevaarlijke opstakels zoals strekdammen etc. Ook is er op zeer korte afstand een grote parkeerplaats.

Bij twijfelachtig weer is het verstandig om het weerbericht online op te zoeken, en collega watersporters om advies te vragen. Indien een watersporter in nood is, staan de Reddingsbrigade en de KNRM klaar om direct uit te varen.