Uitdagende condities Eneco Luchterduinen Race 2018

 

Fotografie Ronald  Brakel.

Hier nog veel meer foto’s :

Afgelopen zaterdag organiseerde de Watersportvereniging Zandvoort haar jaarlijkse lange afstandsrace van Zandvoort, via Noordwijk en Katwijk, naar de NAM-22 boei.

Het lijkt langzamerhand een beetje traditie te worden,  de laatste jaren is er in Zandvoort, het 3e weekend van augustus aan wind geen gebrek. Tijdens de briefing voorafgaand aan de wedstrijd, gaf wedstrijdleider Rob van den Boogaard al aan dat het een mooi, maar pittig rondje zou worden.

Met 16/19 kpn wind uit het zuid-zuidwesten  – pal tegen dus-, werd het via Noordwijk naar Katwijk eerst flink op-kruizen voor de catamarans. De grotere Carbon M20’s snelde het veld vooruit. Gevolgd door een 4-tal Formule-18 boten.

Tot aan Langevelderslag  voeren de teams Paumen/Mels, Kruijt/vanderMeulen, en Elhorst/Schouten redelijk gelijk op. De C2 van Babette en Jacob den Houting (vader en dochter) lag toen al net iets voor. Richting Noordwijk begonnen de Teams den Houting en Elhorst  uit te lopen. Hoewel Team den Houting nog steeds voorop, wist Team Elhorst met hun Hobie Tiger goed in het kielzog van de C2 te blijven. Voor de Katwijkse zeilvereniging moest de tweede boei gerond worden, waarna het reachen richting de NAM-22 boei werd. Op deze koers was het hard werken. De catamarans vlogen van golf naar golf. En met golven die richting de NAM-22 boei steeds hoger werden, was uiterste focus vereist.  Na de NAM-boei kwam er een fantastisch lang spi-rak richting boei “Noordwijk”. Team den Houting pushte onder spi net iets te hard, en sloeg met hun C2 om. De Hobie Tiger kwam zo op 3e positie. Zij hoefde nu eigenlijk alleen nog maar verdedigend te varen. Maar omdat een beetje druk in de spinaker wel zo lekker vaart, werd ook dit rak in trapeze gevaren. Na boei “Noordwijk” was het laatste stukje richting Zandvoort eveneens onder spi.

Team van Dijk/ Klijnsma kwam met hun Carbon M20 in een gezeilde tijd van 2uur 33 minuten en 39 seconden als eerste over de finish, waarmee zij de Line-honers gewonnen had. Deze tijd was net niet snel genoeg om hiermee op de eerste plaats in het algemeen klassement te eindigen. Deze eer ging naar Mathijn Elhorst en Peter Schouten op hun Hobie Tiger.

De klasse met een TR >108 voer een iets korter parkoers. De boten uit deze klasse zeilden namelijk niet naar de NAM-22 boei, maar keerden bij boei “Katwijk” terug naar Zandvoort. In deze klasse finishte Jan-Willem te Gussinklo met jeugdzeiler Joost ’t Sas op een Dart-18 als eerste.

De uitslagen :
Klasse TR t/m 108
1e Mathijn Elhorst & Peter Schouten
2e Babette & Jacob den Houting
3e Piet van Dijke & Remco Klijnsma

Klasse TR > 108
1e Jan- Willem te Gussinklo & Joost ’t Sas
2e Tjesco Massaro & Job Sternfeld

Alle Uitslagen

Speciale dank gaat uit naar alle vrijwilligers van de diverse Reddingsbrigades, de KNRM ‘s, Zeilvereniging Noordwijk, en KZVSkuyteveart. Zonder hen zou dit event niet mogelijk zijn geweest.