WVZ’ers maken het strand schoon

Afgelopen zondag hebben veel leden van de WVZ plastic opgeruimd op het strand. Tijdens deze Beach Clean Up struinden onze watersporters met blauwe zakken over het strand en waren tot ver voorbij Havana en Hippie Fish te zien. Na anderhalf uur opruimen werden ruim vijftig zakken met plastic troep afgevoerd.

De Beach Cleap Up is een jaarlijks terugkerend evenement bij de WVZ en is onderdeel van het duurzame beleid dat de vereniging uitvoert. Dit wordt beaamd door WVZ-jeugdcommissaris Harald Herwarth. “Het is belangrijk voor de jeugd dat ze de link gaan leggen van het begrip ‘plastic soep’ naar onze eigen realiteit. Namelijk het feit dat ook op de Noordzeestranden enorm veel plastic te vinden is. Ook dit plastic komt in zee en veroorzaakt schade aan vogels, vissen en planten. Door deze actie hopen we meer bewustwording te creëren zodat jong en oud met respect met de zee en het strand omgaan.”

Jutbak
Op korte termijn zal op initiatief van de WVZ ook een zogenaamde Jutbak onderaan de strandafslag bij de zeilvereniging worden geplaatst. In deze bak kan iedereen die over het stand wandelt, zijn of haar gevonden plastic deponeren. WVZ-voorzitter Marco Tangelder licht toe: “Maar het belangrijkste is dat de Jutbak en het opruimen bewustwording oproept en preventief werkt. Hopelijk wordt het probleem binnenkort bij de kern aangepakt door helemaal geen plastic meer te gebruiken. De WVZ is hier in ieder geval al mee gestart.”