Mystic Mega Downwinder – Het programma

logo wvz_50 - oranje

De inschrijvingen zijn gesloten, je kunt je niet meer inschrijven voor de downwinder! We wachten nog op een paar betalingen en dan zitten we net als vorig jaar aan het maximum aantal deelnemers voor alle 4 de weekenden.

Er doen in totaal 250 kiters mee in de Mystic Mega Downwinder. In dit topic zetten we zoveel mogelijk zaken nog een keer op een rijtje. Mocht je alsnog vragen hebben zet ze onder dit topic {#emotions_dlg.nerd.gif}

Wanneer?

Je hebt je ingeschreven voor 1 of meer weekenden. In totaal zijn er 4 afroep-weekenden, allemaal in juni:

 • 4 / 5 juni
 • 11 / 12 juni
 • 18 / 19 juni
 • 25 / 26 juni

Op de donderdag wordt voor 15:00 beslist of het op zaterdag door kan gaan. Op de vrijdag voor 12 uur wordt beslist of het event op zondag gevaren kan worden. We hebben wind uit zuidwestelijke richting nodig met een kracht tussen de 15 en 30 knopen.

Dag Programma

Er is een groep kiters die start in Zandvoort en van daaruit naar Noordwijk, Wassenaar of Scheveningen wordt gebracht met de bus. Er is een kleinere groep (Jumpteam) kiters die begint in Scheveningen en die groep wordt aan het eind van de dag met de bus terug naar Scheveningen gebracht. Er zijn daarom 2 dagprogramma’s:

Zandvoort programma en uitleg:

Op tijd vertrekken naar Zandvoort, zodat je je niet hoeft te haasten. Je kunt je auto niet bij de Surfclub parkeren dus stel meteen het volgende adres in op je navigatie: Ingenieur G. Friedhofplein 15 in Zandvoort. Je komt dan aan bij Parkeerplaats Zuid. Daar kun je hem de hele dag parkeren.

Neem meteen de spullen mee uit de auto die je wilt gebruiken: pak, harnas, kite, bar, board en een pomp (neem met je vrienden samen 1 pomp mee; we hebben er geen 250 nodig). Mocht je je kite nog willen wisselen dan kan dat later nog, want de bussen vertrekken vlakbij. Handig om meteen een pakketje te maken van je kite/bar en harnas! Via de Vlaaijenweg (klein smal paadje tussen de huizen door) loop je in een paar minuten naar de Watersport Vereniging Zandvoort vanaf nu de WVZ (zie plaatje hieronder)!

Bij de Surfclub aangekomen leg je beneden je spullen neer en loop je door naar de inschrijfbalie op de eerste verdieping. Je inschrijving wordt gecontroleerd en je krijgt een tas om je kleding in te doen, 2 tyvek polsbandjes en een lycra. Let op, je moet 30 euro cash betalen! Dit dient als borg voor de lycra en krijg je terug bij inlevering van de lycra na afloop. Het is dus handig om 50 euro cash mee te nemen zodat je naast de borg nog 20 euro reserve hebt om wat te eten te kopen in de kantine of onderweg. Er is geen pin automaat aanwezig!

Doe de tyvek bandjes meteen om je pols, zodat je ze niet kwijt raakt! De bandjes dienen voor het volgende: voedselbon, bus-ticket, garderobe bewijs, unieke inschrijfnummer en er staat een telefoonnummer op voor als je ergens gestrand bent.

Vervolgens zoek je een plek beneden om je om te kleden en je surfpak en eventueel surfschoentjes aan te doen. Je stopt vervolgens je kleding in de zak die je bij de inschrijfbalie hebt gekregen. De tas kan je beneden bij de garderobe inleveren (de garage aan de zijkant van het gebouw). Na de downwinder kan je op vertoon van het nummer op je tyvek bandje je tas met kleding weer terugkrijgen. Je krijgt bij inlevering van je lycra de 30 euro borg weer terug!

Je bent nu klaar voor de skippersmeeting. Na de skippersmeeting pak je je spullen en loop je door de Vlaaijenweg naar de bussen die aan de achterkant van de boulevard staan te wachten. Zorg dat je in de juiste bus stapt. De chauffeur is in charge bij het inladen van de bussen, maar het is fijn als jullie daar een beetje bij helpen.

ScreenHunter_44 May. 26 04.41

Na aankomst terug in Zandvoort zal het Buffet snel geopend zijn waar iedereen kan genieten van muziek en een lekkere hap eten. Het eten zit bij het inschrijfgeld in; zorg dat je je tyvek bandje nog om hebt want dat is de voedselbon!

Tijd schema:

 • 08:30 – 10:00 Inschrijfbalie open
 • 08:30               Kantine open
 • 09:30 – 12:30 Garderobe open
 • 10:30 – 11:00  Schippersmeeting
 • 11:30               Bussen inladen
 • 12:00               Vertrek eerste bussen
 • 15:00 – 18:00 Afmelden biFj inschrijfbalie
 • 17:00 – 20:00 Buffet geopend
 • 20:00              Bus terug naar Scheveningen
 • 17:00 – 21:00 DJ met muziek

Zandvoort groep –> doorlezen onder het Scheveningen programma! {#emotions_dlg.nerd.gif}

Scheveningen programma:

Het Scheveningen schema is ongeveer gelijk aan het schema van Zandvoort, behalve dat de tijden anders zijn. De ingeleverde tassen met kleding worden met een busje naar Zandvoort gebracht en kan je daar ook weer ophalen (net als de deelnemers die in Zandvoort gestart zijn). Je pak en harnas kan je in de tas stoppen waar je kleding in zat. Leg je spullen ergens neer en je kan wat gaan eten. Om 20:00 vertrekt de bus terug naar Scheveningen. Niet vergeten je spulletjes mee te nemen.

 • 10:00 – 11:00 Inschrijfbalie geopend
 • 10:00 – 11:30 Kleding inleveren
 • 11:30 – 12:00 Schippersmeeting
 • 12:30 – 13:00 Vertrek vanuit Scheveningen
 • Zie “Zandvoort schema” voor het vervolg!

Vervolg schema Zandvoort

Onderweg:

Neem de tijd voor je downwinder en maak een stop bij de surfclubs (zorg wel dat je voor 18:00 binnen bent om je af te melden!). Leuk om een kijkje te nemen in de verschillende mooie watersportclubs die we langs onze Noordzee kust hebben staan!

De volgende clubs werken mee aan de downwinder en hebben de deuren geopend voor een kop koffie of een lekkere vulkoek om je energielevel weer op pijl te krijgen:

 • Jumpteam Scheveningen
 • KZVW in Wassenaar
 • Airtime in Katwijk
 • KSN in Noordwijk
 • Eindpunt WVZ Zandvoort

Veiligheid

Op 26 mei kun je een speciale MMD Downwinder veiligheidsclinic volgen. Zeer aan te raden voor hen die nog niet veel ervaring hebben met het varen van downwinders!

Start en finish

Bij de start van de Mystic Mega downwinder is het belangrijk je niet te haasten en iedereen de ruimte te geven. Het is geen wedstrijd en eenmaal op het water is er ruimte genoeg voor iedereen. Neem de tijd en zorg voor genoeg ruimte om je heen voor je je eigen kite oplaat.

Bij aankomst in Zandvoort is het belangrijk om je kite neer te laten en meteen op te ruimen. Het is vloed bij aankomst en er passen geen 250 kites op het strand. Ofwel de O van obstakels voor anderen voorkomen {#emotions_dlg.bye.gif}

Zorg dat je je afmeld voor 18:00 bij de garderobe. Om 18:30 berichten we de KNRM indien we nog kiters missen!!

Reddingsbrigades, KNRM’s en Surfclubs

De boten en auto’s bij de surfclubs, reddingsbrigades en KNRM’s zijn allen op de hoogte van de MMD en staan paraat om te hulp te schieten. Soms varen ze actief mee op het water en op andere plekken staan ze klaar op de kant (vaak sneller ter plaatse vanaf de kant dan al op het water als je tegen de stroming in 5 km af moet leggen).

Buddy en BROMFLY!

Het traject is in totaal 35 kilometer lang dus je buddy blijft de allerbeste en snelste “hulpdienst” op het water! Veel sneller dan een boot van de reddingsbrigade die van ver moet komen. Al zijn we met velen op het water tijdens de MMD, zorg dat je een buddy hebt! Zo kan je op elkaar letten onderweg. Naast de onderdelen van BROMFLY (zie video onderaan), zijn de volgende zaken handig om mee te nemen tijdens de MMD:

 • Mobiele telefoon in een waterdicht zakje (zie ook “wat te doen als je niet verder kan”)
 • Doe een maat dikker pak aan dan op je homesessie: de MMD duurt een stuk langer dus je krijgt het eerder koud
 • Zeker in de eerste twee weekenden van juni zijn schoentjes/handschoentjes lekker warm op een lange downwinder
 • Een langere twintip vaart fijner dan een kortere op een downwinder, dus mocht je kunnen kiezen; neem de lange
 • Smeer je in met zonnebrand (je krijgt een tube Island tribe bij de inschrijfbalie)
 • Bankpasje voor een snack/drankje bij de surfclubs (of neem zelf wat te eten mee in een waterdichte zak)

Wat te doen als je niet verder kan

Indien je niet verder kan door materiaalpech of een andere oorzaak, loop je naar de dichtstbijzijnde surfclub. Op vaste tijden komt er een busje bij de clubs langs om gestrande kiters naar Zandvoort terug te brengen. Aangekomen bij de Surfclub; bel het noodnummer op het tyvek polsbandje. De walschipper in Zandvoort zal je te woord staan; hij zal je dan afmelden en op de lijst zetten om opgehaald te worden bij de surfclub!

Mocht de afstand naar een surfclub te groot zijn om te lopen of je hebt een blessure opgelopen, is het zaak om het noodnummer op je tyvek polsbandje te bellen. De walschippers in Zandvoort zullen je te woord staan en vragen om het strandpaalnummer waar je gestrand bent. Met behulp van dit nummer weten zij waar je gestrand bent en kunnen zij vervoer regelen om je op te pikken.

Niet alle plekken zijn even gemakkelijk te bereiken, dus ruim je spullen alvast op zodat je klaar bent om mee te gaan. Ze zullen je vervolgens naar de dichtstbijzijnde surfclub brengen, zodat je opgehaald kan worden. Een telefoon in een waterdicht zakje is dus handig om mee te nemen.

Ruben en Youri leggen BROMFLY uit:

CategorieënNiet gecategoriseerd