Catamaran – Omslaan en Oprichten

Omslaan

Omslaan

Catamarans kunnen omslaan, dat hoort erbij en is ook helemaal niet erg. Zo leer je de grenzen van je boot tenslotte kennen. Maar natuurlijk moet je wel weten hoe je je boot weer overeind krijgt.

Wanneer je omslaat drukt de bovenste romp door zijn gewicht de mast onder water. Zou je op de romp blijven zitten, dan kan de catamaran doordraaien en de mast de grond raken. Laat jezelf daarom – als je het omslaan niet meer kunt voorkomen –  gecontroleerd naar beneden glijden. Houd altijd contact met de boot. Bij een omgeslagen boot, vangt de trampoline namelijk wind en kan de boot snel van je weggeblazen worden.

Het oprichten van de boot

Controleer of alle bemanningsleden de catamaran vasthouden, of dat ze de catamaran zwemmend kunnen bereiken. Maak de schoten los en trek de spi naar binnen als die in gebruik was. Haal de oprichtlijn uit de zak en gooi het uiteinde over de bovenste romp. Hou de oprichtlijn vast.

Draai de catamaran in de wind door gewicht voor de voorbeam te brengen. Het handigst is als iemand op de romp gaat zitten.

Ga nu samen met goed gestrekt lichaam iets boven het wateroppervlak aan de oprichtlijn hangen. Het kan even duren voordat het zeil uit het water komt. Trek jezelf hand voor hand aan de oprichtlijn omhoog. Blijf onder de trampoline zodat je de drijver niet op je hoofd krijgt. Vlak voordat de catamaran weer overeind staat, probeert  één persoon de voorbeam vast te pakken, zodat de catamaran niet naar de andere kant doorslaat.

Ga altijd voorlangs weer aan boord. Dit gaat het makkelijkst door de boeg van de boot in het water te duwen, en dan over de romp naar de trampoline te kruipen.

Leg de boot in de wind (indien mogelijk bijliggen). Maak de boot weer zeilklaar en stel bemanning gerust.

 

Doorgekenterde boot

Is je boot doorgekenterd, probeer  dan eerst de mast uit het water te krijgen. Gooi de oprichtlijn kruislings over de toekomstige bovenste drijver. Ga vervolgens achterop de toekomstige onderste drijver te zitten. Door vanaf deze plek aan de oprichtlijn te hangen zal de mast uit het water komen.   Volg daarna de procedure zoals hierboven beschreven.

CategorieënNiet gecategoriseerd