Hoe zat het ook alweer?
In de basis is Kite Course Racen niet veel anders dan wedstrijdzeilen met catamarans. Je vaart een wedstrijdbaan om boeien, die je reglementair moet afleggen, waarbij je zo snel mogelijk probeert te finishen. Snelheid en tactiek bepalen het verloop van de wedstrijd. Bij het Kite Course Racen wordt er met Formule boards, maar ook met Waveboards en TwinTip boards gevaren. Bij de laatste 2 categorieën worden de bovenwindse boeien iets minder hoog uitgezet, zodat je minder hoogte hoeft te lopen. Maar dat maakt het racen zeker niet minder leuk! De streeftijd van een Kite Course Race wedstrijd is zo’n 15 tot 20 minuten.
De startprocedure
De wedstrijd begint met de startprocedure. De startlijn ligt bij de WVZ meestal 45 graden op de wind. Zodat je ook met een beetje stroming nog relatief makkelijk over de startlijn heen komt. 2 merktekens markeren de startlijn. Aan de rechterkant de boei of startboot en aan de linkerzijde een boei (de pin). Het is de kunst om precies op het startschot over de startlijn te gaan. Ben je te vroeg dan wordt je gediskwalificeerd. Ben je te laat dan kost dit natuurlijk kostbare tijd. Op de startboot wordt de startprocedure middels vlaggen aangegeven.
Wanneer de startboot voor anker ligt zal allereerst de uitstelvlag gehesen worden. Afhankelijk van de geplande start zal de uitstelvlag 6 minuten voor het startsein naar beneden gehaald worden. Je hoort telkens ook een toeter bij het hijsen en strijken van de vlaggen.
Vijf minuten voor de start wordt op het startschip het waarschuwingssein (de klassenvlag) gehesen. In ons geval gebruiken we voor de Fun-kiters de gele vlag als klassenvlag. Er klinkt wederom een toeter.
Een minuut later, vier minuten voor de start, wordt er nog een vlag gehesen, het zogeheten voorbereidingssein (bij ons de Zwarte-vlag). Deze is hierboven in het schema te zien. Ook hier klinkt de toeter. Vanaf het moment dat dit sein gegeven wordt en deze vlag gehesen is, gelden de regels voor het wedstrijdzeilen. Uiteraard zullen we de belangrijkste regels uitleggen, maar daar komen we later op terug.
1 minuut voor de start halen we het voorbereidingssein naar beneden en klinkt er weer een geluidssein. Het wordt nu drukker in het startgebied. Nog maar een minuut verwijderd van de start levert vaak spanningen op. Aanvaringen, protesten, geschreeuw, de wedstrijd lijkt al gestart, maar dat is ie nog niet.
Pas wanneer het waarschuwingssein (de klassenvlag) wordt weggehaald en de laatste toeter klinkt, mogen de kiters de startlijn passeren. Let op! Alleen de startvlag is het geldend startsein en niet het geluidsignaal!
Wanneerer een paar kiters te vroeg starten, zullen zij individueel terug geroepen worden door middel van deze vlag, de X-vlag. Er klinkt ook 1 geluidssein. Meestal weten kiters zelf wel of ze te vroeg zijn of niet.
Mochten er echter heel veel kiters te vroeg zijn gestart, dan wordt iedereen terug geroepen en wordt er opnieuw met de startprocedure begonnen. De eerste vervangingswimpel, zie hier, geeft dit aan. Hierbij zal ook twee keer getoeterd worden.
Bij het Kite Course Racen wordt bij voorkeur onder de zwarte vlag gestart. Bij het kiten hebben we namelijk liever geen herstart. Maar de wedstrijdleiding kan ook besluiten om onder een ander voorbereidingsvlag te starten. De betreffende voorbereidingsvlag komt dan in plaats van de zwarte vlag. De startprocedure blijft verder hetzelfde.
Vlag P – het voorbereidingssein. Vanaf het moment dat de P-vlag gehesen wordt is de wedstrijd officieel begonnen. (let op: dit is nog geen startsein)
Vlag I – Regel 30.1, de zogenaamde 1 minuut buitenom regel, is van toepassing. Als je binnen 1 minuut van de start over de startlijn bent gevaren moet je buiten de boeien van de startlijn om terugkeren en opnieuw starten. Doe je dit niet dan ben je te vroeg gestart.
Vlag Z – Regel 30.2, de zogenaamde 20% scorestraf, is van toepassing. Als je binnen 1 minuut over de startlijn gevaren bent en niet teruggekeerd bent krijg je een strafpercentage van 20%. Deze regel wordt niet vaak toegepast.
Zwarte Vlag – Regel 30.3, is van toepassing. Alle kiters die bij deze start te vroeg starten worden door het comité als te vroeg ‘On Course Site (OCS)’ genoteerd. Het comité geeft geen signalen dat deze kiters te vroeg waren en ze kunnen hun fout dus ook niet meer herstellen. Als er na deze start een algemene terugroep volgt zullen de kiters die door het comité genoteerd zijn in de nieuwe start niet mee mogen doen .
En dan…. je bent gestart
Van te voren heb je van de wedstrijdleiding te horen gekregen welke baan je gaat varen, oftewel, welke boeien je moet gaan ronden. Met een speciaal bord kan de wedstrijdleider het aantal rondjes nog aangeven. Dit gebeurt dan voor het hijsen van het waarschuwingssein.
Op weg naar die eerste boei dus.
Alle andere kiters om je heen willen daar uiteraard ook zo snel mogelijk komen. Dit levert heel wat leuke, hilarische, maar soms ook spannende en stressvolle situaties op. Daarom zijn er wedstrijdregels in het leven geroepen. Zodat er (hopelijk) geen aanvaringen ontstaan en iedereen (inclusief kite) straks heelhuids de finishlijn haalt.
Maar wat zijn deze regels?
Natuurlijk geldt ook met kiten dat, zelfs wanneer je voorrang hebt, je ten alle tijden een aanvaring moet proberen te voorkomen. En verder……
Stuurboord wijkt voor bakboord
De basis voorrangsregels bij het kiten zijn in principe het zelfde als bij het zeilen. Vaar je over bakboord, dan heb je voorrang op een kiter die over stuurboord vaart. De positie van je voorste arm onder normale omstandigheden (dus niet gedraaid) is bepalend. D.w.z. is je voorste hand je rechterhand, dan vaar je over bakboord. Is je voorste hand je linkerhand, dan vaar je over stuurboord.
Loef wijkt voor lij
Ook met kiten geldt: loef wijkt voor lij. Met andere woorden; heb je je kite over de zelfde kant staan als je collega kiter en dreigt er een aanvaring, dan zal in eerste instantie diegene die aan loef vaart (de kant waar de wind vandaan komt) moeten uitwijken.
Veranderen van koers
Heb je voorrang en wil je je koers of positie van je kite veranderen maar moet een ander daarvoor uitwijken, dan moet je hem/haar natuurlijk wel eerst de gelegenheid geven uit te kunnen wijken.
De start
De laatste minuut voor het startsein, wordt het serieus. Je mag dan niet zomaar stoppen, flink vaart minderen, of bijna stilliggen. Of je moet per ongeluk met je kite in het water liggen. Lig je met je kite in het water dan mag je geen andere kiters hinderen. Probeer vooraf de stroom goed in te schatten zodat je niet op het laatste moment een transission hoeft te maken. Want je weet, heb je je kite over stuurboord, dan moet je aan bijna het hele veld voorrang geven.
Oplopen
Als twee kiters achter elkaar varen over dezelfde boeg dan moet de kiter die vrij-achter vaart uitwijken wanneer hij/zij de kiter die vrij-voor ligt wil inhalen.
Springen/Looping
Een kiter die met zijn kiteboard springt moet vrij blijven van een kiter die dat niet doet. Ook als je een looping maakt, en een andere kiter niet, moet je vrij blijven.
Natuurlijk zijn er nog veel meer regels. Maar dit zijn wel zo’n beetje de belangrijkste.
Voorbeeld wedstrijdbaan
Aangepaste banen voor Wave en TwinTip-boards:
1 : start – 1 – 2 – 3p/3s – finish
2 : start – 1 – 2 – 3p/3s – 1 – 2 – 3p/3s – finish
3 : start – 1 – 2 – 3p/3s – 1 – 2 – 3p/3s – 1 – 2 – 3p/3s – finish
4 : start – 1 – 2 – 3p/3s – 1 – 2 – 3p/3s – 1 – 2 – 3p/3s – 1 – 2 – 3p/3s – finish
De te varen baan wordt met een cijfer op een boord aan de bakboordzijde (links) van de wedstrijdboot aan de aangegeven.